Afscheid nemen zoals past bij wie jij was


In de eerste momenten na het overlijden buitelen gevoelens, gedachten door elkaar heen. Gelijkertijd komt er ook een organisatiestroom op gang die de aanloop is naar het afscheid nemen en de uitvaart. Je wens is dat het een persoonlijk afscheid wordt en om daarbij hulp te hebben kies je voor een ritueel begeleider.

Wat kan de ritueel begeleider betekenen?

De uitvaart

  • Begeleiding en advies bij de invulling van de   afscheidsviering.
  • Schrijven en uitspreken van het levensverhaal of overweging
  • Ondersteuning bij het zoeken naar teksten, muziek, beeld
  • en handelingen die het afscheid persoonlijk maken
  • op de dag van de uitvaart de teksten uitspreken en de ceremonie leiden

Jullie wensen staan centraal. 
Ik ben er om te helpen met voorbereiden en organiseren, met invullen en afstemmen met anderen die betrokken zijn.  
Zie mij als jullie gids op jullie weg naar afscheid nemen. 

In sommige situaties komt het voor dat ik al betrokken word bij het nadenken over de uitvaart vóór het overlijden van de betrokkene. Samen bereiden we ons dan voor op dat onvermijdelijke afscheid dat komen gaat en leggen we de laatste wensen vast.

De begrafenis of crematie

Na de viering begeleiden we je dierbare naar de laatste rustplaats of nemen we afscheid in het crematorium. Rondom dit allerlaatste uit handen geven kan nog een lied, een tekst of een handeling worden gedaan. Met elkaar zoeken we naar datgene wat het beste past.

Asverstrooiing, herdenken, bijzondere momenten

Het verstrooien van de as van je dierbare of het herdenken va de sterfdatum of een ander bijzonder moment wil je op een speciale wijze met elkaar beleven. Ik kan je daarbij helpen om op de achtergrond of meer op de voorgrond hier vorm en betekenis aan te geven. Samen ontdekken we wat het beste past bij je wensen.